Temperatura
Parametru important pentru viata acvatica, temperatura regleaza
cresterea animalelor si a vegetalelor, influentand cantitatea de oxigen
dar si alti numerosi factori deosebit de importanti care printr-o
actiune conjugata determina dezvoltarea vietuitoarelor acvatice. Spre
deosebire de temperatura interna a mamiferelor care este reglata si
practic stabila, cea a pestilor si a altor animale de acvariu variaza
in functie de cea a apei in care traiesc. Ei nu pot trai decat la
anumite temperaturi, unele specii find mai sensibile decat altele la
variatiile acestui parametru.
Apele dulci tropicale se caracterizeaza prin variatii de
temperatura mai putin importante decat in zonele temperate cum ar fi
Franta; amplitudinea lor este intre 20 si 30° C. Local, umbra furnizata
de padurea tropicala raceste apa, in timp ce temperatura creste in
apele necurgatoare sub influenta directa a soarelui. In acvariofilie, o
temperatura medie de 25° C este cel mai adesea recomandata, iar
variatii de 1-2° C sunt nesemnificative. Pe perioada scurta (sub 24 de
ore), pestii pot rezista unor diferente chiar mai mari. In schimb, pe o
durata mai lunga, metabolismul lor (adica functionarea generala a
organismului lor) risca sa fie puternic perturbat; moartea poate
surveni intr-un timp mai scurt sau mai lung. Trebuie sa semnalam si
faptul ca temperaturi prea scazute fovorizeaza uneori dezvoltarea unor
boli.
Oxigenul si Dioxidul de carbon
In timp ce aerul contine circa 20% oxigen, apele cele mai
oxigenate contin rareori mai mult de 1% din acest gaz dizolvat. Pestii
poseda niste organe performante - branhiile - care le permit sa extraga
din apa cea mai mare parte a oxigenului, solubil in apa. Oxigenul
serveste si la respiratia vegetalelor si a organismelor invizibile cu
ochiul liber pe care le uitam adeseori: bacteriile. Acestea din urma
transforma materia organica provenita de la vietuitoare (excremente,
resturi diverse); reactiile chimice implicate in aceste transformari
cer si ele oxigen.
Oxigenul din apa provine din dizolvarea oxigenului din aer,
favorizata de miscarile apelor: vant, curent, denivelare. Cu cat o apa
este mai agitata, cu atat este mai oxigenata. Vegetalele aduc si ele
oxigen; ele il produc prin fotosinteza doar ziua. Cantitatea maxima de
oxigen din apa depinde de temperatura; cu cat aceasta din urma este mai
ridicata, cu atat cantitatea de oxigen din apa este mai mica (la 25° C
exista cu 18% mai putin oxigen decat la 15° C). Oxigenul se masoara in
mg/litru, iar dozajul este destul de delicat. Apele cele mai curate,
deci cele mai oxigenate, contin intre 8-10 mg/litru, iar apele cele mai
sarace, cateodata mai putin de 2 mg/litru. In acvariu, tinand cont de
amestecul recomandat, cantitatea de oxigen este in general la maxim.
Problemele, rare, apar doar daca echilibrul general nu este respectat
(suprapopulatie de pesti, putine plante) sau atunci cand materialul nu
functioneaza (pana de curent, uitare).
Dioxidul de carbon provine din respiratia pestilor, a plantelor,
a bacteriilor. Agitatia apei, care ii faciliteaza oxigenarea, scade in
consecinta nivelul dioxidului de carbon, care trece in aerul
atmosferic. Intr-un acvariu, dioxidul de carbon este mai rar, ceea ce
intr-o anumita masura, poate prejudicia plantele. Astfel, in timpul
zilei, datorita fotosintezei, plantele absorb dioxidul de carbon pentru
a-si extrage dioxidul de carbon necesar cresterii lor, eliminand
oxigenul, absolut indispensabil vietuitoarelor acvatice. Un echilibru
permanent trebuie sa se stabileasca intre oxigen, dioxid de carbon,
plante si pesti. Acest echilibru se modifica noaptea, perioada in care
vegetatia inceteaza sa produca oxigen. Dioxidul de carbon este unul
dintre principalii factori care influenteaza pH-ul.
pH-ul
pH-ul masoara aciditatea sau alcalinitatea unei ape. Valoarea 7
reprezinta neutralitatea; sub aceasta valoare, apa este acida, iar
peste aceasta valoare este bazica. Apa acida nu inseamna ca ea contine
acizi periculosi; in raurile si paraiele din paduri, apa se incarca cu
materii organice acide, cu acizi humici, provenind din descompunerea
plantelor (humus); ea se recunoaste dupa culoarea galben deschis. In
general, viata acvatica nu este posibil decat intre valorile 5-9.
Aceste valori extreme sunt rareori atinse in acvariu, acolo unde pH-ul
variaza intre 6-8 in functie de tipul apei; cel mai adesea valorile se
situeaza intre 6,5 si 7,5, In acvariofilie se vorbeste de o apa acida
atunci cand pH-ul este cuprins intre 6 si 6,8; pentru o apa bazica, el
este intre 7,2 si 8.
Intre 6,8 si 7,2 se considera ca apa este neutra. Variatiile de
pH se datoreaza in principal variatiilor biologice; noaptea, dioxidul
de carbon produs de vietuitoare acidifica apa, iar pH-ul scade usor.
Odata cu absorbirea dioxidului de carbon de catre plante in timpul
zilei, pH-ul urca din nou. Daca slabe variatii sunt considerate
normale, diferentele prea mari pot evidentia probleme. pH-ul constituie
un bun indicator al echilibrului din acvariu, fiind un parametru de
masurat in mod regulat. Datorita unui indicator colorat ce se adauga
unui esantion de apa, se compara culoarea obtinuta pe scara
calorimetrica furnizata de indicator; exista si pH-metre electronice.
Ajustarea pH-ului
Apa de care dispuneti nu are neaparat un pH care sa convina
pestilor pe care i-ati ales. Mai mult, atunci cand un acvariu este in
functionare, Ph-ul poate creste sau scadea, incet dar foarte regulat.
Unele produse din comertul acvariofil permit ajustarea pH-ului, dar
exista si alte mijloace de a-l modifica:
- daca pH-ul este prea ridicat :
putem indoi apa cu una mai acida
putem limita agitatia apei
putem filtra apa cu ajutorul turbei care va elimina anumiti acizi
- daca pH-ul este prea scazut :
putem indoi apa cu apa mai bazica, in general o apa dura
putem mari agitarea apei, ceea ce favorizeaza eliminarea CO2
putem filtra apa cu ajutorul unui material calcaros
Duritatea
Duritatea unei ape corespunde ansamblului de substante pe baza de
calciu si magneziu, pe care aceasta le contine. Principalele substante,
numite saruri, sunt carbonati, bicarbonati si sulfati. O apa de
duritate nula nu contine nici una dintre aceste saruri; este cazul apei
distilate. Apele din diferite regiuni (regiunea pariziana, Normandia,
Quercy, Causses) au o duritate destul de ridicata, in principal
datorita calcarului (sau carbonatului de calciu). Duritatea unei ape
depinde de terenurile pe care le-a traversat: cu cat ele contin roci
calcaroase sau magneziene, cu atat apa este mai dura. Pentru uzul
casnic, de exemplu pentru o masina de spalat, remarcam ca trebuie
crescuta cantitatea de detergent. Dincolo de o anumita duritate, apa
este improprie consumului uman sau oricarea alte folosiri. O apa de
duritate slaba, care contine putine saruri de calciu si de magneziu,
este numita dulce. Acest termen indica un anumit tip de apa si nu asa
cum se considera eronat, toate apele dulci. O apa de duritate ridicata
este numita dura.
Duritatea unei ape se exprima in grade franceze (°fr.), care nu
trebuie confundate cu gradele Celsius (°C): 1°fr. echivaleaza cu
10mg/litru de calcar. Termenul stiintific exact pentru a desemna
duritatea este titrul hidrotimetric (TM), hidrotimetria fiind masura
cantitatii substantelor pe baza de calciu si magneziu. In acvariofilie,
se disting in general trei tipuri de ape:
- apele dulci, avand TH-ul de la 1 pana la 10°fr, care sunt in general acide.
- apele de duritate medie cu TH de la 10 pana la 20°fr, neutre sau usor bazice.
- apele dure cu TH superior valorii de 20°fr, net bazice.
Turbiditatea
Turbiditatea unei ape se datoreaza unor prezentei unor materii in
suspensie, fie ca e vorba de organisme vii, constituind planctonul (rar
intr-un acvariu), fie de materii inerte: acestea sunt resturi de
origine animala sau vegetala, sau particule de sedimente, mai ales mal.
Marimea materiilor in suspensie variaza de la cateva miimi de
centimetri la cativa milimetri. Intr-o apa linistita, putin agitata,
ele sedimenteaza cu atat mai repede cu cat sunt mai grele. In apele
curgatoare sau agitate, o parte ramane in permanenta in suspensie si
provoaca o turbiditate mai mult sau mai putin pronuntata. Intr-un
acvariu in care apa este mereu in miscare, sisteme mai mult sau mai
putin perfectionate permit pastrarea unei ape limpezi. Aceasta nu
prezinta decat avantaje:
- aspectul vizual si estetic este favorizat
- lumina necesara plantelor patrunde mai usor in apa pentru a le atinge
- riscurile imbolnavirilor, mai ales la nivelul branhiilor, sunt limitate
- exista putina sedimentare pe solul acvariului, ceea ce limiteaza colmatarea lui si transformarea materiilor organice.
Produsele azotate si ciclul azotului
Azotul (N) este unul din componentele substantelor dizolvate in
apa, provenind in principal din excretia pestilor. De o structura mai
mult sau mai putin complexa, ele sunt rapid transformate in amoniac
(NH3 sau NH4+), produse foarte toxice pentru toate vietuitoarele
mediului acvatic. In aceste conditii intervin oxigenul si bacteriile
pentru a transforma amoniacul in nitriti (NO2-), si ei foarte toxici.
Alte bacterii, tot in prezenta oxigenului, le transforma la randul lor
in nitrati (NO3-), putin toxici pentru pesti, dar care sunt utilizati
de vegetale ca ingrasamant. Ansamblul acestor transformari poarta
numele de ciclul azotului. Unii pesti se hranesc partial cu vegetale,
dar marea majoritate este hranita de acvariofil; uneori exista un
surplus de alimente. Ciclul azotului este deci modificat. Este foarte
important ca echilibrul acestui ciclu sa fie respectat. De aceea nu
trebuie sa mentinem un numar prea mare de pesti si sa nu-i
supraalimentam. Este bine sa plantam in acvariu un numar subicient de
plante si sa favorizam prezenta si desfasurarea bacteriilor, avand
grija ca apa sa fie bine oxigenata, deci reimprospatata. Schimbarile de
apa partiale si regulate permit eliminarea surplusului de alimente, si
odata cu acesta a diverselor materii organice si a nitratilor
neutilizati de plante. Un filtru biologic favorizeaza desfasurarea
ciclului azotului.
Bacteriile ciclului azotului
Rare in plina apa (circa 1% din total), bacteriile colonizeaza
solul si decorul avand un rol determinant. Ele se dezvolta datorita
oxigenului, transformand materiile azotate. In cazul construirii unui
acvariu, colonizarea mediului de catre bacterii se efectueaza incet:
deci e preferabil sa nu introduceti pestii decat dupa 2 sau 3
saptamani, dupa caz.
Celelalte substante dizolvate
Numeroase alte substante se gasesc in solutie in apa. Continutul
lor este in general slab si nu pune probleme, unele sunt chiar foarte
benefice, cum ar fi oligoelementele. Sub acest nume sunt grupate
elemente diverse, printre altele vitaminele si metalele, in foarte mici
cantitati indispensabile vietii.
Fierul de exemplu, intra in compozitia hemoglobinei, pigment rosu
al sangelui care vehiculeaza oxigenul captat de branhii. El are si un
rol in fotosinteza plantelor, care au tendinta sa se ingalbeneasca cand
acesta lipseste.
Manganul este un element la fel de important; el intra in
compozitia clorofilei, pigment verde al plantelor, care le permite sa
absoarba lumina indispensabila procesului de fotosinteza si sa se
dezvolte. Si alte metale sunt prezente in apa; concentratia lor nu
depaseste cateva miimi de mg/litru, unele devenind toxice dincolo de
acest nivel (cazul cuprului de exemplu) periclitand astfel viata in
mediul acvatic. |